Hoppa till innehåll
Hem » Sevärdheter

Sevärdheter

Colorado bjuder på en hel uppsjö av häftiga, vackra, spännande, roliga och besöksvärda sevärdheter. Naturen har en väldigt stor plats här och det är lätt att förstå varför. Nästan var i delstaten man än åker så finns det något vackert att se eller roligt att göra. Det är inte för inte som delstaten lockar till sig över 30 miljoner turister årligen.

Många naturälskare finner sig förr eller senare på besök i Colorado. Är man förtjust av berg så är det naturligt om man dras till delstatens Rocky Mountains. Utsikterna man kan få se där bara man orkar sig på att vandra en aning är helt fantastiska. Det finns också populära vandringsleder för alltifrån nybörjare till mer avancerade vandrare.

För dig som är ute efter mer adrenalinfyllda äventyr så finns det också mycket att göra i Colorado. Eftersom att många extremsporter spelas och utövas där så är utbudet brett. Vill du till exempel klättra i snötäckta berg så bör du kika Telluride och deras äventyrliga utflykter. Eller varför inte besöka en gammal guldgruvas djupare gångar?

Sportfantaster flockas också till delstaten tack vare deras stora professionella lag i olika sporter. Om du har tur med din timing för besöket till Denver kanske du får se Colorado Avalanche möta Detroit Red Wings. Det är en legendarisk hockeymatch som man inte vill missa. Men det spelas också amerikanska fotboll, basket, fotboll och mycket annat.

Besöka Colorado

Colorado är en vacker delstat i västra USA som erbjuder fantastiska utomhusaktiviteter året runt, från vandring och cykling på sommaren till skidåkning och snowboarding på vintern. Det finns också en mängd andra aktiviteter att utforska, från konst- och kulturupplevelser till kulinariska äventyr och natursköna sevärdheter.

Att ta sig till Colorado är relativt enkelt, med flera flygplatser som betjänar större städer i hela staten. De två största flygplatserna är Denver International Airport (DIA) och Colorado Springs Airport, men det finns också mindre flygplatser i städer som Aspen, Vail, Durango och Grand Junction.

Om du kommer från andra delar av USA kan du flyga direkt till Denver eller Colorado Springs. Från internationella destinationer är det vanligtvis en mellanlandning i en större stad som New York, Los Angeles eller Chicago innan du fortsätter till Colorado.

Om du föredrar att köra finns det flera stora motorvägar som leder till Colorado, inklusive Interstate 70 som sträcker sig från Denver till Vail och Grand Junction, och Interstate 25 som går från New Mexico till Wyoming och passerar genom städer som Colorado Springs, Denver och Fort Collins.

När du väl är i Colorado finns det gott om transportalternativ för att ta sig runt. Hyrbilar är tillgängliga på flygplatser och i städer, men det finns också bussar och tåg som kan ta dig mellan städer eller till populära turistattraktioner. Till exempel erbjuder Amtrak-tågen som går mellan Chicago och San Francisco stannar i flera städer i Colorado, inklusive Denver, Glenwood Springs och Grand Junction.

Sevärdheter i Colorado

En fråga man får ställa sig när man ska besöka Colorado är ”Hur lång tid har jag?”. Det finns så oerhört mycket olika saker att se eller att göra. Ibland blir det lite svårt att välja eller att prioritera. Naturälskare kan i princip bosätta sig i Colorado ett år om de vill hinna njuta av allt som finns att se. Men så lång tid har inte alla, då får man välja och vraka.

Förslagsvis så mixar du och blandar ihop lite av varje. Att utöva extremsporter varje dag kan ju ta ut sin rätt. Så varför inte blanda in lite museer och kultur, eller naturbesök här och där. Detsamma gäller för dig som kommer för att vandra i bergskedjorna. Ibland kan det vara bra att låta fötterna vila, varför inte se lite teater eller besök en häftig butik?

Rocky Mountain Nationalpark

Rocky Mountain Nationalpark i Colorado, USA

Nationalparken grundades år 1915 för att bevara den vackra och unika miljön. Den sträcker sig över tre olika regioner i form av Boulder County, Grand County och Larimer County. Totalt så sträcker sig området över 1000 kvadratkilometer och huvudkontoret ligger i staden Estes park.

Bergslandskapet har stora höjdskillnader som bjuder på utmanande och vackra vandringar. Ibland från till exempel 2500 meter över havet till 4000 meter vid toppen. Det kan vara en bra idé att kolla upp vandringslederna man ska gå på förhand så att man är säker på att man klarar utmaningen. Det kan bli väldigt kämpigt med stora höjdskillnader, men det är helt klart värt besväret.

Parken är välutformad och har gott om vägar som gör det enkelt att besöka parken med bil. Sen så finns det så klart även ett stort utbud av olika vandringsleder och andra aktiviteter man kan göra. 2019 så besöktes nationalparken av över cirka 4.7 miljoner besökare.

När det kommer till delstatens sevärdheter så är den här i princip ett måste som man ej får missa.

Telefon: +1 970-586-1206
Hemsida: www.nps.gov

Colorado Wolf and Wildlife Center

På den här magiska platsen så kan du komma nära och bli utbildad om vargar. Colorado Wolf and Wildlife Center har många olika slags turer so man kan ta. Du kan välja allt mellan turer på en timme till VIP-turer där du kanske får pussas med en varg. Men stor fokus ligger också på att utbilda om djuren vilket gör det till en lärorik upplevelse.

För den riktiga modiga besökaren så kan man en gång i månaden gå på turer under fullmånens ljus. Det finns också turer man kan gå med på där djuren matas. Så om du är fascinerad av djur och natur, men kanske framförallt just vargar. Då är den här sevärdheten definitivt något som du inte får missa. Grunden till centret lades redan 1993 när en kvinna vid namn Darlene Kobobel räddade varghunden Chinook.

Adress: Adress: 4729 Twin Rocks Rd, Divide, CO 80814, USA
Telefon: +1 719-687-9742
Hemsida: www.wolfeducation.org

Terror-Dactyl Canyon Swing

Du hade nog inte fått åka på den här när du var liten, och det hade du nog inte velat heller för den delen. Den här jättegungan är något utöver det vanliga. Eller när var senast du gungade 60 meter ner in i Williams Canyon. Håll i dig och njut av vinden i håret och den varma solen. Du hittar den i Winds Mountain Park.

Den här sevärdheten gör sig bäst i film, så här ser det ut när man gungar på Terror-Dactyl Canyon-gungan:

Telefon: +1 719-685-5444
Hemsida: www.caveofthewinds.com

Mollie Kathleen Gold Mine

Denna sevärdhet går också nedåt men i mycket saktare takt än gungan ovanför. Men här går man längre ned, vad sägs om att ta på dig en hårdhatt för att utforska Mollie Kathleen Gold Mine? Stig ner på ett djup runt 300 meter under marken och se hur man utvann guld förr i tiden. Här kan du lära dig mycket om guldruschen i Colorado. Den perioden blev något av en symbol för vilda västern och dess äventyrliga cowboys.

Här får du dock göra mer än att bara lära dig, varför inte prova det på egen hand? Det får du chansen att göra om du följer med på en tur. Mollie Kathleen är namnet på kvinnan som gjorde anspråk på gruvan redan 1891. Det är verkligen en häftig upplevelse som du nog gärna vill följa med på. Att blanda äventyr med att lära sig något häftigt historiskt är ju en riktig win-win.

Adress: Adress: 9388 CO-67, Cripple Creek, CO 80813, USA
Telefon: +1 719-689-2466
Hemsida: www.pikes-peak.com

Royal Gorge Bridge and Park

Är du höjdrädd? Då är det här nog inte något för dig för här gäller det att våga ta klivet. Royal Gorge-bron är nämligen en gångbro över Arkansas-floden där den passerar igenom Colorado. Steg för steg kan du ta dig över bron i form av 1257 plankor som hänger över 290 meter högt upp över marken. Så om du lätt får svindel av höjder, då kan den här utmaningen vara övermäktig.

1257 plankor på 290 meters höjd med 4100 stålkablar lockar årligen över 25 miljoner besökare. Området är historierikt och bron byggdes redan år 1929. Graniten i bergsväggarna längs klyftan har daterats till att vara 4 miljarder år gammal. Om du inte har något emot höjden så kommer du garanterat att älska utsikten.

Adress: Adress: 4218 Co Rd 3A, Canon City, CO 81212, USA
Telefon: +1 719-275-7507
Hemsida: www.royalgorgebridge.com