Hoppa till innehåll
Hem » Kultur

Kultur

För dig som gillar kultur så finns det mycket att se och uppleva i Colorado. Här går kulturen och naturen hand i hand. Delstaten byggdes till stor del av av gruvarbetare, ranchägare och nybyggare. De har onekligen satt sina spår och här har man en väldigt stark anda av självständighet och styrka. I bergskedjorna där man en gång letade guld åker man nu skidor och man har alltid vildkarmen runt hörnet.

Tack vare gruvindustrin så har delstaten blomstrat till liv rejält. För den som gillar skidåkning, cykling, att åka båt och liknande upplevelser så har delstaten ett väldigt brett utbud. Här spenderar man mycket tid utomhus i det fria i den vackra naturen. Ensam är stark sägs det och här väger självständighet tungt. Samtidigt som man trivs bra tillsammans och gärna träffas i någon av stadens barer på helgerna.

Men det finns mycket mer att se och att göra än att virvla runt i snön eller att gå på pub crawls. På sommaren så anordnas det stora musikfestivaler och året runt så utövas många olika extremsporter här. Det är en alltigenom spännande plats att besöka och att leva på tack vare dess många aktiviteter och fina omgivning.

Öppen och välkomnande delstat

Colorados invånare är öppna och välkomnande till turister och besökare. De visar och tipsar dig säkerligen gärna om saker att göra om du bara vågar fråga. Men de har lite tid till övers för de som inte respekterar eller förstår deras sätt att leva. Det ska vara mycket fart och fläkt, men det ska inte vara någon stress. Det summerar deras kultur rätt så bra.

Delstaten var en av de första i USA med att legalisera cannabis. Detta gjorde man år 2012 för alla vuxna 21 år eller äldre.

Den relativt nyligen återigen accepterade industrin har växt till sig rejält under kort tid. Det estimeras finnas över 2500 olika dispensaries i Colorado. Ett dispensary är som ett apotek som säljer cannabis. Växten som är tabu, men ändå på väg mot att bli mer och mer accepterat, på många håll i värden har blivit en del av vardagslivet här.

Redan i tidig november år 2000 så legaliserade delstaten medicinsk cannabis. Då röstade 54% procent för förslaget som blev en del av delstatens konstitution. Detta anses vara ytterligare ett tecken på deras kultur av självständighet.

Här nedanför listar vi olika kulturella platser som är väl värda ett besök om du har vägarna förbi.

Platser att besöka för kultur

Tabor Opera House

Tabor Opera House
Källa: Wikpedia

Den här vackra byggnaden gick nästan förlorad efter som att den planerades att rivas år 1955. Det hade betytt att man sade farväl till ett välkänt och älskat landmärke.

Som tur var så ändrades detta eftersom att en eldsjäl i staden verkligen vill se att byggnaden och dess klutur bevarades. Tanken som ägarna hade var att helt sonika göra om det hela till en parkeringsplats.

Evelyn Furman övertalade sin mamma till att köpa huset och så blev det. Florence Hollister blev den nya ägaren av huset och bevarade därmed en stor bit kulturell historia. 2016 så köpte staden Leadville huset och påbörjade restorationer. Tabor Opera House ligger i Leadville, Colorado.

Adress: 308 Harrison Ave, Leadville, CO 80461, USA
Hemsida: www.taboroperahouse.net
Telefon: +1 719-486-8409

Barney Ford Museum

Barney Ford, mannen som föddes in i slaveri men som fann sin frihet och framgång. Han lyckades bli en framstående entreprenör och aktivist för svartas rättigheter. Han är verkligen ett exempel på hur ett liv kan börja i misär men vända till något helt annat. På det museum som skapats i hans ära och minne kan man lära sig om hans spännande liv.

Han föddes 1822 på en plantage i South Carolina. Hans mamma Phoebe lärde honom att läsa och uppmanade honom att söka sig norrut för att bli en fri man. När hon dog när han var 17 år gammal så tog han hjälp av Underground Railroad. Han hittade en plats att bo hos vänner i Chicago. Därifrån hjälpte sedan andra som flytt slaveri att komma till rätta i sina nya liv.

Under sin livstid så han hann hjälpa många och förändra mycket till det bättre. Han är en intressant person som det finns mycket att läsa om och det är förståeligt att det skapats en kultur runt hans minne. Museet är väl värt ett besök för att göra just det.

Adress: 111 East Washington Ave Breckenridge, Colorado, 80424, United States
Hemsida: www.breckhistory.org
Telefon: +1 970-453-9767

The tank Center For Sonic Arts

I en liten avlägsen stad i Colorado vid namnet av Rangley så fanns det en gång en stor och rostig gammal vattentank. Den användes aldrig för vad den byggts till att göra men den gick inte till spillo för det. Den fick nytt liv när den oväntat förvandlades till att bli en konserthall av gruppen Friends of the Tank.

Det är en grupp som består av musikälskande som upptäckte att vattentanken skapar en häftig ljudeffekt när man spelar där. Det minsta lilla ljudet man gör kan studsa runt där i en halv minut eller mer. Så förvänta dig häftiga solon och fascinerande sånger och ljudeffekter när du besöker denna häftiga och udda plats.

Om du gillar musik och kultur så är det här verkligen en plats som du bör besöka på din resa.

Adress: 233 Co Rd 46 Rangely, Colorado, 81648 United States
Hemsida: www.tanksounds.org
Telefon: +1 970-368-2657

Novis Mortem Collective kultur i Colorado

Novis Mortem Collective

Den här affären är inte som andra affärer. Det märker du nog så fort du går igenom dörrarna och hälsas välkommen av ägaren och personen bakom Novis Mortem Collective. Affären specialiserar sig på naturhistoria samt kultur och har många olika slags produkter och information om de mesta som du kan tänka dig.

Så om du gillar lite mer annorlunda saker eller älskar naturen så är det här ett måste att besöka. Butiken har till exempel ett oerhört stort utbud av fascinerande insekter från jordens alla hörn, handgjorda smycken och värdesaker. Nästan allt skapad av lokala konstnärer i Colorado.

Bland deras mest populära saker är en utställning med olika glaskupoler som utsmyckats och skapats av butikens ägare. De är i alla möjliga olika slags storlekar och har alltifrån torkade blommor eller bitar av koraller till blinkande ljus och konstverk. Detta är verkligen en unik affär som är svår att förklara i ord.

Adress: 22 E Bijou St Colorado Springs, Colorado, 80903 United States
Hemsida: www.novismortemcollective.com

Boulder Dushanbe Teahouse

Den här idylliska platsen är ursprungligen en gåva från Tajikstan. Gåvan skickades som en del av ett projekt för utbyten mellan städerna Boulder och Dushanbe. Genom samarbetet så ville man knyta samman olika städer och visa att världen trots allt inte är så stor som man kan tro ibland. Huset byggdes i Tajikstan och skickades sedan till USA för att sättas ihop. Tyvärr så lades det i förvaring i åtta år innan det slutligen ställdes upp.

Dushanbe fick ett internetkafé i utbyte mot tehuset. Tyvärr så drog det ut på tiden och kvaliteten blev inte så hög som man hade hoppats på inledningsvis. Men det förringar som tur är inte stämningen i Boulder Teahouse. Det är verkligen värt ett besök för en god dryck i en avslappnad och vacker miljö. Därför så är detta något som du verkligen bör fundera på att besöka när du är i Boulder.

Adress: 1770 13th Street Boulder, Colorado, 80302 United States
Hemsida: www.boulderteahouse.com

Källa: Wikipedia.org

Great Stupa of Dharmakaya

Kanske lite smått oväntat så finns en av Nordamerikas största Buddhistiska Stupas i Colorado. Vanligtvis så förknippas delstaten inte direkt så ofta med Buddhismen. Men den står där och den som gör det som en global symbol för fred. Du hittar den i Shambala Mountain Center i Red Feather Lakes.

Platsen är oerhört harmonisk och vacker, men så har det inte alltid varit. Stupan började byggas år 1988 efter att en meditationsmästare vid namn Chögyam Trungpa gått bort. Han grundade Shambala Mountain Center och den byggdes delvis som ett minnesmärke för honom. Det tog hela tretton år för bygget att bli färdigt men tillslut så blev den färdig år 2001.

Stupan är rätt så hög då den sträcker sig 108 fot upp i luften, eller 32.9 meter. Den byggdes med en cementblandning som sägs vara gjord för att stå i tusen år. Huruvida det stämmer eller inte återstår att se. Men i princip alla som besöker platsen beskriver den på samma sätt. Nämligen som harmonisk, stillsam, inspirerande, lugn och en fin upplevelse.

Adress: 151 Shambhala Way Red Feather Lakes, Colorado, 80545 United States
Hemsida: www.dralamountain.org