Hoppa till innehåll
Hem » Sport

Sport

I Colorado så har sport alltid varit en viktig del av samhället. Deras absolut största lag är Denver Broncos som har vunnit National Football League (NFL) tre gånger. Men för svenskar så är delstaten säkerligen mest förknippad med Peters Forsbergs sejour i hockeylaget Colorado Avalanche. Avalanche har vunnit Stanley Cup tre gånger, senast så sent som år 2022.

Med arenor i världsklass i form av Pepsi Center, Coors Field och Mile High Stadium så är Denver ett riktigt mecca för sportfantaster. Staden har hela åtta professionella lag utöver många, många mindre lag. Sporterna som spelas varierar givetvis men det är stor fokus på amerikansk fotboll, hockey, baseboll och roller derby.

Colorado är den delstaten som har minst antal invånare men som ändå har ett lag eller flera i varje större sportliga i USA. De fyra stora sportligorna är Baseball (MLB), Basket (NBA), Amerikansk fotboll (NFL), och Hockey (NHL). Också kallade ”The Big Four”. Detta är möjligt tack vare att Denvers storstadsområde är det största storstadsområdet inom en radie på 885 kilometer.

Stor räckvidd för klubbarna

Denvers klubbar har alltså möjlighet att nå ut till väldigt många människor. Detta trots att delstaten i sig år 2020 bara var den 21:a största delstaten i USA, baserat på folkmängd. Delstatens sportsliga bedrifter är väldigt imponerande och man har några av världens absolut bästa lag inom sina respektive sporter.

Om du gillar hockey, basket, amerikansk fotboll, baseboll eller andra sporter då är det en bra idé att kolla upp eventuella matcher innan du besöker delstaten. Colorado Avalanche har till exempel en stor rival i form av Detroit Red Wings, det är en av många matcher som man absolut inte vill missa när man är på besök.

Sonny Lubick Field i arenan Hughes Stadium. Fort Collins, Colorado. Källa: Pexels.com

Colorado Avalanche

Hockeylaget Colorado Avalanche som spelar i NHL är välkänt i Sverige sedan Peter Forsberg spelade där en längre period. Klubben grundades 1972 och den etablerade sig fort inom toppskiktet av hockeylagen. Avalanche spelar sina hemmamatcher på Ball Arena, även känt som Pepsi Center. Det innebär bland annat att man delar hemmaplan och arena med NBA-laget Denver Nuggets.

Laget har lyckats vinna det mytomspunna slutspelet i hockey som heter Stanley Cup tre gånger.. Mann vann säsongen 95/96, 00/01 samt 21/22. Ursprungligen så spelade laget i WHA, World Hockey Association, men 1979 blev man en del av NHL då WHA och NHL slogs ihop till en enda stor liga.

Utöver den svenska legendaren Peter Forsberg så har laget haft gott om andra kända spelare. Bland annat så har Joe Sakic, Adam Foote, Milan Hejduk, Patrick Roy med många fler spelar för Colorado Avalanche.

Denver Broncos

Klubben grundades 1959 och spelade sin första säsong 1960. Då spelade laget i AFL, American Football League som sedan gick ihop med NFL 1970. Hemmamatcherna spelar man på arenan Mile High. Den tidigare arenan hette Mile High Stadium och där spelade laget mellan åren1960 till 2000. Trots att laget inte utmanade om någon titel på sina första tio år så har man på senare år blivit en gigant inom sporten.

Laget har till exempel vunnit Super Bowl tre gånger och senast var år 2015. Totalt har man spelat åtta Stanley Cup-finaler och man delar rekordet med flest antal förluster där, fem, med New England Patriots. Broncos har tre stora rivaler inom ligan i form av Kansas City Chiefs, Las Vegas Riders och Los Angeles Chargers.

Noterbara spelare för klubben har bland annat varit John Elway, Floyd Little, Shannon Sharpe, Gary Zimmerman, Terrell Davis, Champ Bailey och Pat Bowlen. De är alla intagna i prestigefyllda Pro Football Hall of Fame som ett bevis på vad de har betytt för sporten och staden Denver.

Amerikansk fotboll i delstaten Colorado i USA
Källa: Pexels.com

Colorado Rockies

Baseboll är en enorm sport i USA och högsta ligan där heter Major League Baseball, MLB. Colorado Rockies spelar sedan 1995 sina hemmamatcher på Coors Field. Men när klubben var ny så spelade man sina första två säsonger på Mile High Stadium. Klubben är relativt ny då den grundades 1993 och en NL Pennant men ingen World Series Title.

Colorado har haft en read olika mindre eller medelstora basebollag sedan slutet på 1800-talet men Rockies har sedan dess har tagit tronen. Trots att laget är relativt nytt så har man hunnit haft flera olika färger på sina uniformer genom åren. Den nuvarande uniformen är grön och vit och har inkorporerat Colorados kända bergskedja som en del av motivet.

Lagets kanske mest kända spelare är utan tvekan Larry Walker som blivit en legend inte bara i Denver men även i USA. Han blev år 2020 Colorado Rockies första spelare någonsin att inkluderas Baseboll Hall of Fame.

Denver Nuggets

Ytterligare ett av Denvers fyra stora lag och franchises är Denver Nuggets som spelar basket. När klubben grundades så hette den Denver Larks och året var 1967. Då spelade laget i American Basketball Association, ABA, men innan första säsongen så bytte laget namn till Rockets. Det var inte förrän 1974 som laget bytte namn igen till Nuggets som man sedan har behållit med stolthet.

1976 spelade klubben om sin första titel men förlorade mot New York Nets. När ABA och NBAs logs ihop 1976 så följde Nuggets med. Men trots att man spelat i ligan så pass länge så har man aldrig kommit till en NBA Final. Det betyder att laget är ett av fyra lag som varit med sedan ABA men som inte nått en final.

Nuggets spelar sina hemmamatcher på Ball Arena som man delar med Colorado Avalanche och Colorado Mammoth, det sistnämnda är stadens lag inom sporten lacrosse. Några av Nuggets mest kända spelare är till exempel Gord Nash, Gari Gait, Brian Langtry och Joey Cupido.

Sport i Colorado

Utöver lagen som nämnts ovan så har till exempel även fotbollslaget Colorado Rapids fått sig en stor skara trogna fans genom åren. Man kan alltså utan tvekan säga att sport får mycket plats i den här delstaten. Många besöker delstaten för dess bergsklättring, vandringsleder eller andra liknande äventyr. Varför då inte passa på att gå och se några av USA:s allra främsta lag spela för att vinna sina respektive ligor.

USA:s massiva sportarenor brukar vara mäktiga nog att besöka bara i sig. En guidad tur på Pepsi Center kan bli en riktigt häftig och lärorik upplevelse. Invånarna i Denver är stolta över sina framgångar inom olika sporter. De delar gärna med sig av minnen och milstolpar som de upplevt eller uppnått. Om du har vägarna förbi så bli inte förvånad om du får höra om en historisk vinst. För när sport kommer på tal här, då talar man gärna på länge.

Det finns alltså mycket att se för den som är intresserad av sport. Med det sagt så gäller det att planera väl och att vara ute i god tid, för att biljetterna kan gå åt fort.