Hoppa till innehåll
Hem » Historia

Historia

Colorado har en rik historia. Människor har bott i området som vi idag kallar för Colorado sedan urminnes tider. Det finns 12 000 år gamla spår som visar på att man jagat mammutar där innan dessa blev utrotade. När mammutarna dött ut så vände fokuserade man på bison för att få tag på mat och kläder. När spanjorerna introducerade hästar till kontinenten så blev jagandet förändrat för alltid.

Det var på 1600-talet som hästarna fördes med sig till Nordamerika av spanska utforskare och erövrare. Det området som nuförtiden är Colorado var i början på 1800-talet delvis en del av Louisana som Frankrike då ägde. Området såldes av fransmännen till amerikanerna år 1803. 1848 så sade Mexiko upp sina territoriella krav på området.

Men det var inte förrän år 1850 som delstatens gränser till slut blev färdiga. Många pionjärer passerade genom området på väg mot Kalifornien från Oregon. Trots det så fanns det inga permanenta europeiska bosättare här förrån år 1851 då spanjorer bosatte sig där.

De skulle snart få gott om sällskap i området eftersom att guldrushen slog till rejält på 1850 och 1860-talen. Efter den perioden så var det silver som man grävde fram på 1870 och 1880-talen. Där och då lades grunden för en blomstrande gruvindustri som finns kvar än idag.

Viktig gruvindustri

Gruvindustrin har varit oerhört viktig för områdets utveckling och etablering. Men på 1870-talet så bodde det fortfarande knappt 40 000 personer i Colorado. Det var inte förrän järnvägarna nådde dit som det tog fart på riktigt. Runt början på det nya århundradet vid år 1900 så beräknas det ha bott cirka 539 000 personer i Colorado.

Denver, som hade grundats 1858 växte fort och hade år 1900 cirka 133 000 invånare. Att jämföra med de 3 miljoner invånarna som bor i staden nu.

Källa: Pexels.com

1800-talet

Colorado blev officiellt ett av de så kallade territorierna 28 februari år 1861. Och första augusti år 1876 så blev delstaten officiellt en del av förenta staterna. Man var den 38:e delstaten att gå med i unionen och Denver blev delstatens huvudstad. Eftersom att Colorado gick med i unionen samma år som dess hundraårsjubileum så fick den smeknamnet Centennial State.

År 1877 så grundades och öppnades Colorados universitet och delstaten blomstrade rejält mot slutet av 1800-talet. Men saker och ting gick från bra till dåliga år 1893 när priset på silver kraschade. Det utmanade delstatens gruvindustri rejält och var en svår tid för många invånare. Ett litet ljus i mörkret under den perioden var att man år 1891 hade hittat mer guld att utvinna i området Cripple Creek.

Delstaten har en del mörka fläckar i sin historia. Många nybyggare anlände till exempel under en relativt kort period. Detta orsakade spänningar med indianerna som redan bodde där. 1864 den 29:e november så skedde det som kallas för Sand Creek Massacre. Det var när cirka 700 ur Colorado Militia attackerade och slaktade ungefär 100 indianer vid ett läger. De flesta som dödades var kvinnor och barn. Tillslut så tvingades indianerna in i reservat och de blev bestulna på det land som de så länge hade levt på i frihet.

Samma år som silvret kraschade, år 1893, så rösade man igenom ett förslag om att tillslut ge kvinnor rösträtt i Colorado.

1900-talet och framåt

Källa: Pexels.com

Gruvindustrin fortsatte att vara en stor och viktig del av livet i Colorado. Men sakta och säkert så blev även lantbruket allt viktigare och utvecklades allt snabbare.

År 1914 så skedde Ludlow Massacre men den här gången så var det inte indianerna som blev attackerade. I Ludlow så var det gruvarbetare som var strejkade och blev utfösta ur sina hem som gruvföretaget ägde. De bosatte sig istället i en egen liten koloni med tältbyggnader. Den 20:e april 1914 så kom soldater från National Guard till lägret.

Det utbröt stridigheter och totalt 18 personer miste livet, totalt så slogs man i ungefär 10 dagar. När federala trupper kom till platsen så lyckades man till slut lugna ned situationen. Strejken i sig kostade 66 personer deras liv. Händelsen blev ännu en mörk fläck i delstatens annars relativt lugna historia.

Växte fort

Åren gick och 1930 så hade Colorado 1 miljon invånare. Staden Denver hade just då ungefär 287 000 invånare. Man förlitade sig fortfarande till stor del på gruvindustrin vilket blev ett problem då Depressionen slog till. När efterfrågan på mineraler och andra råvaror minskade drastiskt så drabbades stora delar av delstatens ekonomi.

Under andra världskriget så tog ekonomin fart igen på riktigt och mot slutet av 1900-talet så blev turism en allt viktigare del i delstatens ekonomi. Det beräknas att över 30 miljoner personer besöker Colorado årligen. En siffra som bara fortsätter att öka och öka. Många lockas dit av den vackra naturen och stora sportevenemang.

Mot slutet av 1900-talet så såg även Denver en redig boom då den 1970 hade 2.2 miljoner invånare. En siffra som på 1990-talet hade växt till över 3.3 miljoner. År 2018 så hade Colorado runt 5.6 miljoner invånare.

Colorados historia

Tack vare sin rika historia så finns det gott om intressanta saker att läsa och lära sig om Colorado. Det är verkligen en delstat som kan bjuda på det mesta, alltifrån riktiga och fascinerande historier från nybyggarna till vilda västern. Den som besöker Colorado idag får uppleva en aktiv och vacker delstat med alla möjliga slags saker att se och uppleva.

Gruvindustrin och lantbruk fortsätter att vara stora och viktiga delar i samhället samtidigt som turismen växer sig större och större. Bland annat tack vare sina stora franchises inom olika sporter så lyckas man locka till sig en hel del besökare varje år.

Men många besöker också Colorado för att kunna klättra i berg, ge sig ut på långa vandringar och mycket annat. Samtidigt så har storstaden Denver mycket att erbjuda den som till exempel är intresserad av arkitektur, kultur och liknande.

Delstatens namn kommer från det spanska språket, ett stort tecken på hur stor del spanska nybyggare spelade i början. Namnet härstammar från spanskans ord för rödfärgad. Möjligtvis är det en av anledningarna till att delstaten också kallas för ”Colorful Colorado”.